zondag 26 juni 2016

Maatschappij Weldadigheid


Dit was om 11.54 uur het beeld op de camping in Nieuw Dordrecht. Ik stond voor de keuze: Naar huis of in westelijke richting. 


Ik koos voor het laatste en kwam terecht op camping De Moesberg in Nijensleek bij Frederiksoord.


Vanaf de camping heb ik een wandeling gemaakt door het gebied van de Kolonie Maatschappij van Weldadigheid


Huis Westerbeek is genoemd naar jonker François van Westerbeek. Later heeft de stichter van de maatschappij van Weldadigheid Johannes van den Bosch hier gewoond.


Omstreeks 1900 werd dit postkantoor gebouwd. In het gebouw zit nu klokkenmaker Bob Veldman. Hij heeft aan de zijgevel een torenuurwerk uit 1921 bevestigd.


Aan de voorgevel zit nog een schild met "Post en Telegraaf kantoor" er op.


Deze dokterswoning in Art Nouveau stijl is gebouwd in 1910


De ambtenarenhuisjes.


Het Sterrebos werd in de 17e eeuw in Franse stijl aangelegd door de familie Van Heloma.




Natuurlijk mocht een bezoek aan het Museum De Koloniehof niet op het programma ontbreken. Binnen was het leven in de kolonie te bewonderen en buiten was een ondermeer een zéér lastige doolhof.


Het borstbeeld van Generaal Johannes van den Bosch, de grondlegger van de kolonie, werd gemaakt door Herma Schellingerhout.


De voormalige bosbouwschool werd dankzij een gift van Majoor van Swieten in 1887 gebouwd.


Naast een Vrijboerhoeve staat wel een heel bijzondere combinatie van stookhok/varkensschuur. Dit bouwwerk stamt uit 1920 en staat op de provinciale monumentenlijst.


Vanaf 1868 werden hier op de schietbaan jonge kinderen geoefend in het hanteren van het geweer, met de bedoeling om de weerbaarheid te vergroten.


Het was warm genoeg om in een T-shirt te lopen.


Twee Sint Jansvlinders


Eind jaren 60 werden overal trimbanen aangelegd. Zo'n 20 jaar later waren de meeste weer verdwenen. In het bos bij Vledder hebben ze net een nieuwe trimbaan aangelegd.


Ik heb in Hotel Frederiksoord genoten van een diner. Het voorgerecht was Heldere lente uisoep met reepjes ham. Het hoofdgerecht Kangoeroebiefstuk met balsamico-stroopsaus. Een glas rode wijn mocht niet ontbreken. Het hotel werd rond 1800 aangelegd als logement.


Klik hier voor details van de wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten