donderdag 14 mei 2015

Westerveld - Driehuis


Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan Westerveld in Driehuis. Landschappelijk de mooiste begraafplaats van Nederland ligt verscholen tussen weelderig groen en duinen. Er liggen veel bekende Nederlanders. 


PvdA politicus Joop den Uyl en zijn vrouw Liesbeth.


Maar de vermoorde politicus Pim Fortuyn lag er slechts twee maanden. Daarna werd hij herbegraven in het Italiaanse Provesano.


Opa Lex Goudsmit van Sesamstraat en Tevje in Anatevka leeft voort in een vitrine.


Maus Gatsonides was een legende in de autosport. Hij reed 23 keer de Rally van Monte Carlo. Maar veel mensen hebben met zijn uitvinding de Gatsometer (radarapparatuur/flitspalen e.d.) minder leuke ervaringen.


Soms gewoon een mooi beeld.


Luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker


Een hele mooie graftekst van Bob Wallach. Deze acteur en journalist was niet voor niets ook werkzaam was in de reclamewereld.


Hij schreef "De kleine blonde dood", was vaste gast bij Barend en Van Dorp en televisiepresentator. Was het nou Boudewijn Büch of Buch. Eén ding is zeker. Hij had een gemystificeerd bestaan.


SDAP politicus Florentius Marinus Wibaut, Walrave Boissevain was de bankier van het verzet, Dr. Karel Joan Lodeijk Alberdingk Thijm schreef onder pseudoniem Lodewijk van Deyssel, harpiste Rosa Spier gaf de aanzet tot een tehuis voor bejaarde kunstenaars in Laren, Loes de Smit en in het columbarium de gedenkplaat van Louis en Heintje Davids.


Het graf van schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder zijn pseudoniem Multatuli. Hij schreef de roman Max Havelaar.


Het familiegraf van de Van Hattum's ligt verscholen in een duin.


lang was het blad en groen het mos
de appelbloesems, groot en zwaar,
en op een open plek in 't bos
was schitterlicht van sterrenglans
zij die danste daar
op tonen van een harp op 't mos
en sterrenlicht glansde in haar golvend haar
haar jurk was lichtomkranst

door het dichte bos in elfenland
vluchtte zij dansend en verdween

Marije Schölvinck-Klumpes
18-01-1969       12-01-2004


Ook van onbekende Nederlanders kwam je de mooiste graven tegen.


Op het terrein staat ook de eerste crematorium van Nederland (1913). Het rijksmonument is ontworpen door Marius Poel.


De asresten van de eerste vrouwelijke arts van Nederland Dr. Aletta Jacobs en haar man zijn geplaatst in een urnenmonument in het columbarium. 


Urnen binnen, urnen buiten in alle vormen en maten. De twee rechts onder zijn van schrijver Jan Jacob Slauerhoff en kunstschilder Isaac Israëls.


Westerveld is ook een eldorado voor vogels, eekhoorntjes en damherten. De nijlganzen hadden kuikens.


Moeder nijlgans met zes kuikens.


Meerkoet met vier kuikens.


Na het bezoek aan Westerveld ben ik via de Utrechtse Heuvelrug naar de Veluwe gereden. Op camping 't Zandwater in de Harskamp was nog een plaatsje vrij. Vervolgens heb ik bij De vergulde Leeuw aspergesoep en een pannenkoek Kröller Müller (appel, spek, rozijnen en kaas) genuttigd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten