zondag 2 maart 2014

Ol Pekel


Vandaag heb ik een wandeling gemaakt in Oude Pekela. Een dorp met van oorsprong een lintbebouwing zoals in de meeste Veenkoloniale dorpen.


De Hervormde kerk en pastorie staan onder monumentenzorg. De kerk stamt uit 1683. Oude Pekela heeft vier begraafplaatsen. Rondom de kerk ligt de Hervormde begraafplaats. Op deze begraafplaats staan oude grafstenen. Zoals die van schoolhervormer Hendrik Wester en industrieel Elso Free. Veel graven herinneren aan de scheepvaarthistorie van Oude Pekela. Helaas is een groot deel van de graven aan onderhoud toe. Er zijn geen nieuwe graven meer beschikbaar. De gemeentelijke begraafplaats ligt naast de Hervormde begraafplaats. Daar kwam ik onder meer het graf van de in 1999 vermoorde Simon Lap tegen.


Voor de kerk staat een borstbeeld van de in Oude Pekela geboren CPN voorman Fre Meis. Het beeld is gemaakt door Christine Chiffrun. Waar nu het beeld staat stond Meis in 1969 ook. Toen sprak hij als strokartonstakingsleider de arbeiders toe. In 2002 zond RTV-noord een documentaire uit over het leven van Meis.


Bij de Wedderbrug staat een in 1985 gemaakt beeld van brons “Man met hondekar” van beeldhouwer Hans Mes. Ook de Keipkeerl bij het gemeentehuis en Scheepsjager bij het Pekelderhoofddiep zijn van Mes.


Het gemeentehuis van Pekela van waaruit burgemeester Meindert Schollema de gemeente mag besturen. Voor het gemeentehuis een putdeksel met het koningspaar en op een muurtje de hoofden van de de Ro-d-ys, in 2006 gemaakt door beeldend kunstenaar Marten Grupstra. De Pekelder Nederpopgroep uit de jaren zestig, bestaande uit Harry Rijnbergen, Joop Hulzebos, Berend Groen en Wiechert Kenter waren vooral bekend van nummers als Just Fancy en Take her home. Later werd Oude Pekela bekend om zijn Boer & Beat. Het Veenkoloniaal Museum heeft hierover een tentoonstelling.


Stellingmolen De Onrust is gebouwd in 1850 en deed dienst als koren- en pelmolen.


Deze woning is rond 1930 gebouwd door de aannemers Dijkhuis & Kuiper in een stijl van waarin de Amsterdamse School en de engelse landhuisstijl zijn te herkennen. Lina is een rijksmonument en is te koop voor slechts 129.000 Euro.


In 1875 werd door maatschappij Aastroom de eerste strokartonfabriek in Oude Pekela  gevestigd. Union, Albion, Erica, Wilhelmina, Ceres, De Kroon, Free & Co en Britannia volgden. In Oude Pekela is nu nog één kartonnagefabriek over Smurfit Kappa.


Aan de Feiko Clockstraat staat villa Elsa in 1906 gebouwd in opdracht van handelaar W. Dethmers. In de witte villa zat/zit J. Norder Beheer BV. Een nieuwe villa is in aanbouw. 


De Unionbrug is gebouwd in 1947 en is bijzonder om zijn raamwerkhameistijlen en het aangebouwde bedieningshuisje. 


Het zojuist aangelegde camperpark Turfstee heeft 55 verharde standplaatsen voorzien van stroomaansluiting.


De watertoren is gebouwd in 1938 naar ontwerp van Hermann Friedrich Mertens. Mijn vader heeft later nog een motor van de pomp aangelegd in de 48 meter hoge toren die nu te koop staat.


Brandweerkazerne aan de burgemeester Snaterlaan.


Voor een foto van Noordster 1 tegen TEVV 1 ben ik even het sportcomplex opgelopen. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.


De Windhondenrenvereniging PWRC beschikt over een grote renbaan waar regelmatig topwedstrijden worden gehouden.


Er zijn de laatste jaren veel nieuwe gebouwen geplaatst, zoals de woningen aan de Prins Mauritsstraat en de Brede school De Groenling aan de burgemeester Snaterlaan.


Dilano Modderman en Endy Hensen vroegen of ze met hondje Kenjir en de rest van de vriendjes op de foto mochten. 


Ron Hazenberg Campers 


De Sint Willibrorduskerk en de RK begraafplaats. Op deze begraafplaats ligt Carel Hinderikus Kral begraven. De oprichter van Kral Beheer BV. Foto Kral begon zijn eerste vestiging in 1953 in Oude Pekela.


Is dit niet leuk wonen ?


Aan de Draijerswijk (vroeger Haanswijk) ligt een van de oudste Joodse begraafplaatsen van de provincie, die dateert uit 1693. Het oudste nog aanwezige graf is van 1808.


Klik hier voor details van de route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten