zaterdag 11 januari 2014

Fries museum


Het nieuwe Fries museum boven parkeergarage Zaailand naar ontwerp van architect Hubert-Jan Henket.



Het verhaal over de geschiedenis van Friesland



Veel oude meesters en gebruiksvoorwerpen, zoals het enorme zwaard van Grutte Pier.


Een oud wandbord uit 1623.


Grietje Zelle werd op 7 augustus 1876 geboren in het pand Kelders 33 te Leeuwarden. Op 19 oktober 2013 brak er brand uit in Kelders 31. Hierdoor werd ook pand 33 getroffen.


Op 15 oktober 1917 overleed Grietje als Mata Hari in Parijs door kogels van een Frans vuurpeloton.


Martine Stig fotografeerde kinderen terwijl ze poseerden voor de schoolfoto. Deze kinderen staan aan het begin van hun leven en dromen over dingen die komen aldus het bijschrift bij de Ante-serie.


Friese wandtegel wijsheden.


De Duitse John Bock liet zich voor de film "Kreatürliche unschuld" inspireren door de Hindelooper kamer.


Tweehonderd deelnemers streden bij Muse, een televisieprogramma van Omrop Fryslân om de titel "Beste Amateurkunstenaar van Friesland 2013". Het kijkerspubliek koos voor "de Oranjekoeken" van Tryntsje Nauta.


Via een digitale wand vertelt Jort Kelder over "Het Oude geld" in Friesland.


Wybrand de Geest was getrouwd met Henrikien Uylenburgh, de nicht van Rembrandts vrouw Saskia.


Willem Frederik van Nassau-Dietz met zijn moeder Sophia Hedwig van Brunswijk-Wolfenbüttel, broertjes en zusje, geschilderd rond 1625 door atelier Paulus Moreelse. Willem Frederik is een stamvader van het huidige koninklijk huis in Nederland.


Maar ook het "nieuwe geld" was aanwezig. Bijvoorbeeld deze Spyker C8 Laviolette SWB met een nieuwwaarde van 380.225 Euro. Deze auto heeft een cilinderinhoud van 4200 cc en levert een vermogen van 401 PK.


In het Fries Verzetsmuseum vertellen de (niet)Friezen hoe zij de oorlog in Friesland beleefden.


De evacuatie.



Een muur vol persoonsbewijzen en gevallenen.


Het uitgebreid verhaal over een 8-tal personen.


In de filmzaal beelden van 1940-1945.


In gevangenis De Marwei in Leeuwarden zitten dieven, moordenaars en handelaars in drugs. Voor het boek "Dorp achter tralies" van Auke Zeldenrust maakte Tryntsje Nauta de foto's.


Guido van Driel maakte in opdracht van de gemeente Dongeradeel het stripboek "Om mekaar yn Dokkum". Daarnaast schilderde hij 27 tegeltableaus met afbeeldingen uit deze strip. Het verhaal werd de basis voor de film "De wederopstanding van een klootzak"


De tentoonstelling "Horizonnen - kunst in een veranderend Friesland" laat hedendaagse kunst zien. Zoals dit huis van Wynolt Visser.


Siegfried Woldhek maakte van Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, een cartoon.


De foto's zijn genomen met toestemming van het fries museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten